© Sofia W


virallinen nimi Zsazsa Izabella rotu, sukupuoli Trakehner, tamma
syntymäaika ja ikä 27.11.2014, 4v rekisterinumero VH15-021-0315
säkäkorkeus 165cm omistaja Miltsu (VRL-05564), Breawa
painotus koulupainotus kasvattaja Marta Virag (Saksa)
koulutus ko. Va A, re. 100cm tuoja Ascuns Farm

täyttänyt 4 vuotta 00.00.00


Luonnekuvaus

Zsazsa Izabella on varsin ihastuttava tamma! Perusluonteeltaan se on hieman arka ja varautunut uusia asioita, ihmisiä ja vieraita hevosiakin kohtaan. Izabella on yhden ihmisen hevonen ja omaan ihmiseensä se luottaa ja tukeutuukin sata prosenttisesti. Izabellan kanssa on tärkeätä muistaa olla rauhallinen, niin hoitaessa kuin ratsastaessakin. Ratsastajan jännitys nimittäin peilautuu tähän hevoseen erittäin herkästi!

Breawassa Izabella on pääasiassa Susan Morlizin hoidettavana ja ratsastettavana. Susanin kanssa Izabella on erittäin kiltti ja toimiva. Tamma seuraa Susania tarhaan ja tarhasta takaisin vaikka ilman riimua ja naruakin. Myös karsinassa Izabella on vapaana. Käytävälle tamma on laitettava kiinni, sillä Susanin lähdettyä hakemaan esimerkiksi varusteita, saattaa kimo tamma seurata varustehuoneeseenkin. Vieraan ihmisen, joka ei yleensä käsittele tammaa, on kuitenkin ihan turha koittaa samoja temppuja. Izabella ei varmasti seuraa ketään muuta, vaan jumittaa paikoilleen. Varautuneisuus vieraita ihmisiä ilmenee usein pienellä luiminnalla, toisten tunkiessa sen karsinaan tai tarhaan. Antaa kuitenkin vieraankin ihmisen harjata ja varustaa itsensä ilman ongelmia.

Ratsuna Izabella on erittäin herkkä suustaan ja mielellään eteenpäin liikkuva. Osaava ratsastaja, joka tietää mitä tekee, saa tamman tekemään vaikka mitä. Myös selästä käsin kuitenkin pätee yhden ihmisen hevonen -kuvaus. Susanin alla Izabella kulkee mukavan rennon näköisesti, mutta kun selkään kapuaa vieras ihminen, koko hevonen jännittyy. Izabellan askeleet ovat varsin mukavan tuntuiset istua ja erityisesti ravi on tämän tamman satulassa taivaallisen tuntuista. Laukkatyöskentelyssä ratsastaja saa olla tarkkana, että tamma laukkaa reilusti eteenpäin. Izabellan laukka nimittäin helposti jää hieman paikoilleen ajoittain. Kunhan laukka ratsastetaan eteenpäin kulkevaksi, ovat laukanvaihdot ehdottomasti Izabellan bravuuri. Avo- ja sulkutaivutukset taas tuottavat toisinaan hieman hankaluuksia, vaikka tamma parhaansa tekeekin.

Vaikka Izabella on selvästi kouluhevonen, saatetaan sillä välillä hypätäkin. Estehevosenakaan tamma ei ole yhtään huono valinta. Syy koulupainotukseen on vain siinä, ettei tamman vauhti riitä isommilla radoilla menestymiseen. Toisena syynä toki on Izabellan arkuus, se tarvitsee hypätessä paljon tukea ratsastajaltaan. Jos ihminen ei selvästi ohjaa sitä esteeltä toiselle ja määrää vauhtia, sekä kerro omalla rauhallisuudellaan esteen turvallisuudesta, on turha kuvitellakaan Izabellan hyppäävän.

Maastoonkin Izabella pääsee vaihteluna silloin tällöin, toisten hevoskavereiden kanssa. Yksin tamma ei kotipihasta mihinkään suostu lähtemään ja pakottamisesta syntyy paniikki. Toisten hevosten kanssa kimo tamma kuitenkin viihtyy rennoilla maastokävelyillä silloin tällöin. Koska Izabella on hieman arka moottoriajoneuvoja kohtaan maastossa, kuljetaan tammalla usein pieniä metsäteitä. Teiden kunnon vuoksi suurin osa reissuista tehdään vain käynnissä, mutta se ei tunnu tammaa haittaavan.

Kuljetuskoppiin Izabella ei aina ole valtavan halukas menemään, mutta kunhan lastaajalla pysyy rauhallisena itse, eikä kiirehdi, menee tamma traileriin ihan nätisti. Myös hevosauton lastaussilta epäilyttää ajoittain Izabellaa, mutta autoon tamma on helpompi saada, kuin traileriin.

Vieraissa paikoissa, esimerkiksi kilpailuissa ja valmennuksissa Izabella jännittyy herkästi. Tuntemattomat hevoset liian lähellä saavat tamman kintut nousemaan vähän turhan paljon ajoittain ja siitä syystä Izabellan häntää koristaa usein punainen rusetti. Vieraissa paikoissa tamma jää herkästi tuijottamaan pelottavia asioita ja saattaa säpsähdellä, mutta kunhan ratsastaja pysyy rauhallisena, ei Izabellakaan ala panikoida.


Sukutaulu

i. Der Brummbär - evm ii. Brown Bear - evm iii. Grizzly - evm
iie. Brooklyn Gray - evm
ie. Duplikat - evm iei. Diplomat II - evm
iee. Duci - evm
e. Zsuzsa Terezia - evm ei. All Night Jammin - evm eii. Night Jam - evm
eie. Night Jam - evm
ee. Zsofika Dorottya - evm eei. De Soto - evm
eee. Zsanett - evm

Jälkikasvu

o. Zacarious Rewa (s. 14.06.2017)
o/t. varsan nimi (s.00.00.0000) i/e. isä/emä - om. @
o/t. varsan nimi (s.00.00.0000) i/e. isä/emä - om. @


kalenteriin merkitään vain sijoitukset!
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Päiväkirja & valmennukset


24.2.2016 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Susan (evm)
Ai että miten kaunis talvipäivä! Auringon paistaessa mukavasti ja teidenkin ollessa kävelykelpoiset, päätimme lähteä Izabellan kanssa pienelle maastokävelylle maneesitreenin jälkeen. Seuraksemme saimme Miltsun ja pomminvarman Supran, jonka ajattelimme tartuttavan rauhallisuutta myös Izabellaan.

Alkumatka kävelyllä menikin todella kivasti ja kummatkin hevoset tuntuivat varsin rennolta, myös yleensä säpsy Izabella. Kuitenkin kulkiessamme matkan varrella sijaitsevan asuintalon ohitse, sen pihalta juoksikin auki jääneestä portista tielle pieni, ruskea koira joka haukkui kuin viimeistä päivää. Tästähän kimo ratsuni ei lainkaan tykännyt ja ennen kuin ehdin reagoida mitenkään, Izabella oli jo kääntynyt kotitallia kohti laukaten henkensä edestä.

Vaikka tiet eivät onneksi olleet tuntuneet liukkailta, pelkäsin tamman liukastuvan ja rikkovan itsensä pian. Säikähtänyt hevonen ei kuitenkaan kuunnellut pidätteitä, ennen kuin olimme hyvän matkan päässä koirasta ja jo erittäin lähellä Breawaa. Saatuani Izabellan lopulta pysähtymään, soitin Miltsulle ja ilmoitin itseni ja hevosen kunnossa olosta, ilmoittaen samalla meidän menevän jo tallille.

Vielä tallin pihalle päästessämmekin Izabella steppaili hermostuneesti, kun yhden tallityöntekijämme koira haukkui autossa. Päädyin laskeutumaan itse satulasta ja taluttelin tammaa tallin pihalla, kunnes tuo ei enää välittänyt koirasta. Samalla tamma sai vielä pienen loppukävelyn, jonka jälkeen oli hyvä mennä talliin.30.04.2015 päiväkirjamerkintä
Vihdoin ja viimein jo kovasti odottelemamme satula-auto kaarsi Breawan pihaan. Satula-auton saapuminen tarkoittaisi sitä, että mm. Izabella voisi vihdoin saada uuden, sopivamman satulan! Ennen auton saapumista Susan oli jo harjannut tamman ja taluttanut sen tallin pihaan. Pääsimme siis heti Sadlinaa edustavan Anetten kanssa sovittamaan tammalle erilaisia satuloita.

Olin jotenkin ajatellut, ettei sopivan satulan löytäminen Izabellalle olisi kovin vaikeata, mutta olinkin väärässä! Kokeilimme yhdessä Anetten ja Susanin kanssa tammalle lähes kaikkia autossa olevia satuloita, todeten ne aina liian suoriksi, kapeiksi ja leveiksi tai ahtaiksi säkätilan kannalta. Hiljalleen minulle alkoi iskeä epätoivo, pitäisikö vieläkin odottaa ilman sopivaa satulaa? Onneksi viimeisten satuloiden joukosta löytyi kuin ihmeenkaupalla sopivalta vaikuttava penkki.

Varmistaaksemme satulan sopivuuden tammalle, päätimme testata sitä vielä ratsain. Susanin noustessa selkään, satula näytti yhä sopivalta eikä Izabella ainakaan osoittanut mitenkään ettei satula olisi ollut sopiva. Myös Susan totesi penkin olevan ihan mukavan tuntuinen istua ja näin päätimme ostaa satulan itsellemme. Tamman vanha, mutta yhä erittäin käyttökuntoinen yleissatula jää vielä Breawaan varasatulaksi, mutta Izabellalla tullaan tästä lähtien vain uutta satulaa. Vaikka satulattomuus ei ole hirveän paljon vaikuttanut Susanin ja Izabellan treeneihin, on silti ihanaa että tammalla on taas sopiva, uusi satula!01.04.2015 päiväkirjamerkintä
Izabella on nyt asunut Breawassa muutaman kuukauden. Tamma on kotiutunut talliin hyvin. Susan, jonka käyttöön tamma ostettiin, on käsitellyt Izabellaa päivittäin ja tamma selvästi luottaa Susaniin. Tietenkin hevonen on ollut tekemisissä myös tallin muiden työntekijöiden ja hevosten kanssa, mutta se tulee selvästi parhaiten toimeen Susanin kanssa.

Izabellalla on myös ratsastettu säännöllisesti ja tamma on kehittynyt selvästi. Vielä kuitenkin on matkaa kilpailukuntoon, mutta eipä niihin kilpailuihin mitään kiirettä ole. Jo tässä vaiheessa kimo on saanut lihaksia huimasti. Tänään totesimmekin tamman satulan tulleen sille liian kapeaksi. Sovitimme tammalle tallin "varasatuloita", mutta nekään eivät olleet hevoselle sopivia. Satulattomuus ei kuitenkaan ole mikään este ratsutukselle, se tehdään vain ilman satulaa, kunnes sopiva saadaan ostettua.31.01.2015 päiväkirjamerkintä
Tänään lähdimme Sofia Westerbackan pitämälle Ascuns Farmille katsomaan myytäviä tuontihevosia. Olin luvannut sponsoroida tallimme uudelle työntekijälle, Susan Morlizille kouluhevosen. Netistä myyntihevosia selattuamme Ascunsissa myynnissä oleva kimo, nuori trakehnertamma kiinnitti huomiomme. Tietenkin tammaa piti lähteä katsomaan, trailerinkin innostuimme varmuuden vuoksi ottamaan mukaan.

Ascuns Farmilla meitä odotti ruunikonkimo, varsin siro tamma Zsazsa Izabella. Sofian kertoessa minulle hieman tarkemmin 3-vuotiaan, Saksasta tuodun tamman taustoista, Susan sai laittaa tamman kuntoon. Ainakaan varustamisen aikana Izabella käyttäytyi ihan mallikkaasti. Kun tamma oli varustettu, Susan hyppäsi hetkeksi tamman selkään. Hevosen ollessa vielä nuori, koeratsastus ei kestänyt erityisen kauan eikä tammalta vaadittu haastavimpia liikkeitä. Potentiaalin näki ja toimivuus tuli testattua riittävästi helpommillakin jutuilla. Tamma vaikutti myös ratsastettavana ihan hyvältä.

Emme nähneet mitään syytä, miksi olisimme lähteneet kotiin ilman Izabellaa. Teimme siis kaupat hevosesta ja lastasimme sen traileriin, lähtien hiljalleen ajelemaan kotia kohti.