virallinen nimi Breandan Xavier rotu, sukupuoli Irlannincob, ori
syntymäaika ja ikä 22.03.2016, 5.2v rekisterinumero VH16-046-0039
säkäkorkeus 143,5cm omistaja Miltsu (VRL-05564), Breawa
painotus valjakkopainotus Kasvattaja Tuire N., Breanda
koulutus ko. he C, re. 50cm, vaikea valjakko

täyttänyt 3 vuotta 07.12.2019

Palkittu valjakkovarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 30.04.2016 pistein:
3 + 5 + 1 + 2 + 5 + 7 = 23p. VV-IILuonnekuvaus

Breandan Xavier, lyhyemmin vain Xavier on oikea symppis! Ihmisten kanssa tämä ori tykkää tehdä yhteistyötä ja osaa käyttäytyä erinomaisesti. Muiden hevostenkin seurassa ori viihtyy, mutta eri asia on, viihtyvätkö muut hevoset niin hyvin Xavierin seurassa. Laumassa vapaana ollessaan Xavierin käytös on ajoittain varsin varsamaista ja raukka saa toisinaan muilta hevosilta osumia, kun toiset eivät pidä poniorin hyppimisestä ja liiallisesta rapsutteluinnosta.

Xavierin voi antaa lähes kenen tahansa talutettavaksi ja hoidettavaksi. Ori seuraa taluttajaansa, oli tuo kuinka pieni tahansa, rauhallista tahtia eikä erityisemmin välitä muista hevosista tai ruoasta ohi kuljettaessa. Karsinassa ori kannattaa laittaa kiinni, ylimääräisen hyörimisen ja hellän rapsutustenkerjäystuupinnan välttämiseksi. Varusteet Xavierille saa laitettua ongelmitta. Myöskään pesu, eläinlääkäri tai kengittäjä eivät hirvitä Xavieria ollenkaan. Traileria Xavier saattaa toisinaan ihmetellä hieman, mutta yleensä menee koppiin kuitenkin suosiolla.

Ratsuna Xavier ei ole kovinkaan kummoinen. Aavistuksen tahmea ori vaatii tarkat ja täsmälliset avut ymmärtääkseen mitä ratsastaja haluaa. Helpon Cn radan orilla kuitenkin pääsee kunnialla läpi ja pieniä esteitäkin sillä voi hypätä vaikkei se kovin nautinnollista olekaan orin töksähtelevien hyppyjen vuoksi.

Valjakkoajo on ehdottomasti Xavierin laji. Kärryjen edessä massava poni on varsin kuuliainen ja sopivan eteenpäin pyrkivä. Parhaimmillaan ori on kouluradalla täsmällisyytensä vuoksi. Tarkkuusajokin sujuu ihan mukavasti, mutta pienestä koostaan huolimatta hirmuisen tiukkoihin mutkiin ori ei tuosta vain taivu. Maratonilla pidemmät ja loivemmat tiet huonontavat Xavierin vetämän valjakon aikaa, mutta orin vahvuus kyseisessä osa-alueessa on sen luottamus kuskiin. Oli radalla minkä tahansa laisia esteitä tai miten paljon vettä, Xavier menee sinne minne ohjataan!


Sukutaulu

i. Xanthine ii. Xienmaximus - evm iii. Alex the Great - evm
iie. Xylofonde - evm
ie. Impos Lady - evm iei. Elias Krocks - evm
iee. Notizen May - evm
e. Bevin Aingeal
KTK-III, VIR MVA Ch
ei. Bevin Ulick - evm eii. Bevin Gilroy - evm
eie. Bevin Reagan - evm
ee. Bevin Africa - evm eei. Laoghaire - evm
eee. Bevin Honora - evm

Jälkikasvu

o/t. varsan nimi (s.00.00.0000) i/e. isä/emä - om. @
o/t. varsan nimi (s.00.00.0000) i/e. isä/emä - om. @
o/t. varsan nimi (s.00.00.0000) i/e. isä/emä - om. @


kalenteriin merkitään vain sijoitukset!
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Päiväkirja & valmennukset


30.04.2016
Xavier käväisi tänään valjakkovarsojen laatuarvostelussa. Lähdimme jo hyvissä ajoin tapahtumapaikalle ja pieni hevosorimme sai totutella vieraan paikan hälinään ennen arvostelutilaisuuden alkamista. Vaikka Xavierin lisäksi talliltamme oli kaksi muutakin hevosta, oli ori hieman hämillään ympärillä pyörivistä vieraista hevosista. Lehmänkirjava nuori ori pysyi kuitenkin suhteellisen nätisti, mitä nyt vähän hyöri ja pyöri levottomasti ja hirnui välillä.

Onneksi tapahtuman alkaessa Xavier oli ehtinyt jo hieman rauhoittua. Vaikka Xavier onkin kotona ollut varsin mukava käsiteltävä, olin positiivisesti yllättynyt sen saadessa käyttäytymisestä parhaat pisteet. Ohjasajokokeen huonoimmat mahdolliset, mutta hyväksytyt pisteet taas olivat pettymys, tosin voin myöntää orin olleen silminnähden jännittynyt ajaessa. En tiedä, johtuiko orin jännitys vieraasta paikasta vai vieraasta ohjasajajasta vai jostakin muusta mutta kuitenkin jatkossa voisin ehkä koittaa päästää jonkun muunkin orin ohjaksiin, nythän minä olen Xavieria eniten ohjasajanut itse. Myös askellajien esittämisen aikana ori oli vielä vähän hermostunut, mutta sai sentään hieman paremmat pisteet osuudet.

Xavier sai myös kiitettävästi pisteitä suvustaan ja lopulta ponikokoinen hevosorini lähti takaisin kotiin II-palkinnon kera! Jee!

12.04.2016
Viimein koitti päivä, jolloin Xavier oli riittävän iso muuttamaan Breawaan! Jo varhain aamusta tallin pihaan kaarsikin traileri, jonka kyydissä ori saapui.

Xavier oli jo Breandanissa vieroitettu emästään, mutta vielä matkan Breawaan ne saivat viettää vierekkäin trailerissa vaikka vain nuori ori jäi Breawaan. Taluttaessani lehmänkirjavan ja vielä hieman hontelon orin ulos trailerista, tajusin sen kasvaneen valtavasti. Kovin korkeaksihan Xavierin ei ennustettu kasvavan mutta olihan korkeutta nyt lisää tullut, kun mietin miltä poni olikaan näyttänyt Breandanissa vieraillessani.

Xavier käyttäytyi pihalla ollessaan varsin mallikkaasti, kunnes trailerin luukkua alettiin taas sulkea. Silloin alkoi nuoren orin kaipaava hirnunta, mutta muuten Xavier oli yhä erittäin nätisti paikoillaan. Trailerin lähtiessä liikkeelle, Xavier vietiin nuorten varsojen pihattoon. Hetkeksi ori jäi pihaton portille kutsumaan emäänsä, mutta kun vastausta ei kuulunut, liittyi se pian temmeltämään muiden nuorten orien joukkoon.28.03.2016
Kävin tänään vierailulla Breandanissa, katselemassa siellä syntyneitä pieniä irlannincobvarsoja. Breawan irlantilaislauma on lähiaikoina pienentynyt varsinkin orien osalta huolestuttavankin pieneksi ja kaipaa vahvistusta. Aikeenani olikin katsella varsoja siltä kannalta, josko joku pikkuisista saisi lähteä mukanani Breawaan.

Päästyäni Breandaniin, Tuire johdatti minut heti katselemaan tallinsa maitovarsoja. Kauniiden tammojen ja suloisten maitovarsojen laumasta erityisesti yksi, muita hieman pienempi varsa kiinnitti huomioni. Pieni lehmänkirjava varsa hyppi ja pomppi energisenä ponikokoisen emänsä ympärillä. Aina ajoittain tuo sekosi askeleissaan ja päätyi turvalleen maahan, mutta nousi aina yhtä intoa puhkuen ylös.

Tuire kertoi katselemani varsan olevan ori, jonka nimeksi oli suunniteltu Breandan Xavieria. Pikku-Xavierin muita pienempi koko selittyi paitsi pienellä emällä, myös sillä että se oli varsoista nuorin, vasta viikon ikäinen. Kuullessani Xavierin emän olevan kantakirjattu ja näyttelyissä palkittu vaikean tason valjakkohevonen, olin aika lailla myyty. Myöskään orivarsan isä ei näyttänyt lainkaan hassummalta, kun Tuire vei minut katsomaan myös sitä.

Kävin katsomassa myös hieman isompien varsojen porukkaa, mutta pieni ja energinen varsa pyöri mielessäni niin etten keskittynyt isompiin varsoihin enää kovin hyvin. Olin päätökseni tehnyt, minä tahdoin Xavierin.